Spoelstra Spreekt: Knikkertijd | Computable.nl
Heeft u al een eigen ai-chatbot? Dan magazine u wel opschieten. Iedereen heeft inmiddels zijn eigen ai-chatbot. Ook Meta, het bedrijf achter Fb, gaat met een eigen ai-chatbot komen. Zo gaat het vaak met hypes. De één komt met iets en vervolgens gaat iedereen dat ook doen omdat ze bang zijn de boot te missen.

Het is een beetje zoals vroeger met knikkertijd op het schoolplein. Je wist nooit wanneer het begon maar binnen een week was iedereen aan het knikkeren. En internet als jij eindelijk eens geld van je moeder had afgetroggeld om ook een zak knikkers te kopen, was de knikkertijd weer voorbij. Zag je iedereen ineens touwtje springen.

In de ict is het om de twee jaar knikkertijd. Erp, Web, the cloud, Blockchain, Massive Knowledge, allemaal hebben ze hun knikkertijd meegemaakt.

Web zoals we om de paar jaar een nieuwe verlosser in de politiek hebben, De ene keer heet ie Pim, dan weer Geert, Thierry, Caroline en nu weer Pieter. De echte wereldproblemen lossen ze niet op. Ze kijken niet verder dan de huis, tuin en keukenproblemen. Nog erger, ze ontkennen zelfs de echte problemen. Maar iedereen loopt er achteraan.

Hypes

Ook dat lijkt natuurlijk weer verdacht veel op de ict. Ook daar loopt iedereen achter hypes aan die de echte wereldproblemen, zoals het klimaatprobleem, niet oplossen. Sterker nog, het klimaatprobleem wordt met artificiële intelliigentie (ai) alleen maar groter. Ai verbruikt zoveel stroom dat als je één vraag aan een ai-chatbot stelt dan gaan de lichten al knipperen in huis. En welk probleem lossen we er mee op? We lossen het probleem op voor mensen die te lui zijn om zelf een scriptie te schrijven.  

Dus kom op beste ict’ers. Het wordt tijd om een keer de echte problemen op te lossen. Knikkertijd is voorbij.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven