Spoelstra Spreekt: Open deur | Computable.nl
Er is weer eens gelekt. Dit keer had het Kadaster de deur openstaan. Miljoenen namen en woonadressen werden hierdoor zichtbaar. Het waren voornamelijk de namen en woonadressen van koophuizen dus de naam van prins Bernard junior kwam er dan ook erg vaak in voor.

Vroeger was dit helemaal geen nieuws geweest. Sterker nog, deze gegevens waren gewoon openbaar. De PTT gooide kilo’s zware telefoonboeken met NAW gegevens door de brievenbus. Internet als de Gouden Gids. Het halve tropisch regenwoud is verdwenen door deze datalekbedrijven. Beide partijen hebben hier overigens nog steeds geen sorry voor gezegd.

Amper te verzekeren

Maar tegenwoordig ben je al strafbaar als je de deur niet op slot doet. Je wordt geacht alles drie dubbel te beveiligen. Internet als je fiets. Terwijl ook als je je fiets niet op slot zet, ze geen enkel recht hebben om er aan te zitten. Fietsen kun je zelfs nog amper verzekeren. Ja, het kan wel, maar dan is de premie web zo hoog als het aankoopbedrag plus administratiekosten.

Iedereen kan tegenwoordig zo maar ongestraft aan je spullen zitten. Deze vakantie is de mail van mijn vrouw gehackt. Ze kan er niet meer in. Nu is deze mail ook gekoppeld aan allemaal webshops, dus in eerste levert het geld op. Maar het is voor haar tremendous vervelend. En je kan wel aangifte doen, maar dat is aan hetzelfde loket als waar je aangifte kunt doen van je gestolen fiets. En daar kreeg ze te horen dat ze de aangifte digitaal moest doen. Moest ze wel eerst inloggen met haar e-mailadres.

Blauw op digitale snelweg

En ik weet ook wel, strenger straffen helpt niet, maar laten we ze in ieder geval sneller oppakken. Daarom alvast een oproepje voor de derde dinsdag in september. Koopkracht is belangrijk maar iets meer blauw op de digitale snelweg zou ook zeer welkom zijn. En dan niet om de mensen op te pakken die de deur open hebben staan maar de mensen die naar binnen zijn gelopen en je spullen hebben gepakt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top