Spoelstra Spreekt: Sneu geld | Computable.nl
Het kan ons allemaal overkomen, en dus nu ook de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. De KNVB is gehackt. De beruchte cybercriminelen Lockbit, dreigt nu de voetbalbond met het lekken van vertrouwelijke documenten.

Je hoort het steeds vaker: je kunt je huis nog zo goed beveiligen, ze komen altijd binnen. ‘Large brothers is watching you’, roepen ze dan altijd. Was het maar Large Brother. Het zijn die vervelende snotapen van de buren.

Ik heb weleens gehoord van slachtoffers van een inbraak, dat ze het vooral vervelend vonden dat er anderen aan hun spullen hadden gezeten. Nu ben ik al meer dan twintig jaar getrouwd en heb ik twee kinderen, ik ben het wel gewend dat anderen dan ik aan mijn spullen zitten. Als je met z’n allen in een huis woont, is niks meer privé. En misschien is dat wel de nieuwe digitale werkelijkheid. Alles wat je opslaat, komt vroeg of laat een keer naar buiten.

Op straat

Vraag is natuurlijk: moet de KNVB gaan betalen of niet? Als ze niet betalen, dan komen de documenten waarschijnlijk op straat te liggen. En als ze wel betalen, dan kan dit natuurlijk nog steeds. Dit laatste zou wel helemaal sneu geld zijn.

Stel dat de documenten worden gelekt, we hoeven er toch niet aan te zitten? Als de documenten van de KNVB gelekt worden, dan hoeven we er toch niet in te kijken? De media hoeven er toch niet als een stel hyena’s op te duiken? Je hoort ze nu al gretig speculeren over wat er wel niet in die documenten zou staan. Ze likken nog internet niet hun vingers af. Maar als we met z’n allen besluiten dat we niet in gelekte information kijken, dan zijn die gelekte documenten ook niks meer waard. Sterker, misschien moeten we het gewoon strafbaar stellen om in gelekte documenten te kijken. Ik noem maar iets stoms. Hebben de hackers voor niets, tijd en geld geïnvesteerd. Is het niet voor ons maar voor hen sneu geld.  

Laat een reactie achter

Scroll naar boven