Spoelstra Spreekt: Twee soorten mensen
Ze zeggen altijd dat er twee soorten mensen zijn: followers van Bruce Springsteen en mensen die hem nog nooit dwell hebben zien optreden. Ik heb hem afgelopen jaar voor het eerst dwell zien optreden en ik moet zeggen, ik ben fan. Ik heb deze zomer overigens meer artiesten dwell gezien.

Ik ben ook met mijn dochters naar een aantal live-optredens geweest van artiesten die zij leuk vinden en dan voel ik mij oud. Niet dat ik de muziek niet leuk vind maar ik was in veronderstelling dat een live-optreden ook betekent dat ze dan ook daadwerkelijk dwell alles spelen. Maar dat hoeft tegenwoordig niet meer. Een live-optreden betekent tegenwoordig dat het publiek dwell is. De band komt grotendeel uit een voorgeprogrammeerd kastje.

Sinds de uitvinding van de cassetterecorder weten rappers natuurlijk al dat je geen band nodig hebt, maar dat een tapeje ook voldoende is. En deejays maken het natuurlijk helemaal bond, die rappen er niet eens bij. Die zetten alleen een mp3tje op een gaan er vervolgens met hun handen bij zwaaien. Alsof ze zeggen: ‘kijk mama, zonder handen’.

Accountant

Maar dit is natuurlijk het principe van automatisering: je hoeft het niet zelf te doen. Iets gebeurt automatisch. Zo moest een accountant vroeger de boekhouding controleren. Nu doet een boekhoudprogramma dat automatisch. De accountant controleert dan vervolgens wel weer het boekhoudprogramma, need hij wil natuurlijk nog wel zijn factuurtje blijven sturen. Je hebt ook twee soorten mensen: mensen die een hekel hebben aan accountants en mensen die nog nooit een factuur van een accountant hebben gekregen.

Need dat is natuurlijk vaak wat er met automatisering gebeurt: het ene kwaad wordt voor het ander ingeruild. We hebben de hele belasting geautomatiseerd zodat we thuis in drie klikken aangifte kunnen doen, maar als nu een belastingtarief verandert, hebben we 26 bussen met programmeurs nodig om dit door te voeren. Of neem het on-line winkelen. Dankzij internetshopping zijn er steeds minder winkels en dus winkelpersoneel nodig, maar we hebben inmiddels hierdoor wel een flink tekort aan pakketbezorgers.

Followers

Ik magazine dan ook graag de ict-wereld verdelen in twee soorten mensen: followers van automatisering en mensen die er nog nooit iets aan hebben verdiend.

(Dit artikel staat ook Computable-magazine #05/06 2023)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top