Spoelstra Spreekt: Wensenlijstje | Computable.nl
Het campagnecircus is weer in het land. Nog een paar weken en dan mogen we weer stemmen. Debatten zijn gestart, verschillende stemwijzers on-line gezet. Je hebt er inderdaad meerdere. Ik weet nog niet welke ik ga gebruiken. Wat dat betreft zweef ik nog.

Het zijn natuurlijk handige instruments om je stem te bepalen. Je vraagt je ook af: waarom stemmen we eigenlijk op partijen? We kunnen toch ook met elkaar fixed de stemwijzer invullen en dat de regering dat dan uitvoert. Een soort referendum XXL.

Maar ik snap wel waarom de politiek dat niet wil. De echte goede vragen worden namelijk niet gesteld in de stemwijzer. Zoals bijvoorbeeld: hoelang moet het geheugen van de lijsttrekker zijn? Of in hoeveel fracties magazine de partij maximaal uiteen vallen? En natuurlijk: hoe belangrijk vindt u dat de plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd?

Dure cadeaus

Vooral de laatste vraag is essentieel. De meeste verkiezingsprogramma’s zijn, zoals BBB-voorvrouw Caroline van der Plas het deze week zei, een soort wensenlijstje. Zoals je vroeger in november voor Sinterklaas in de catalogus van Bart Smit alle dure cadeaus omcirkelde. Vervolgens kreeg je niet een op afstand bestuurbare elektrische stoomtrein maar weer die brandweerwagen van Playmobil.

Het verbaast me ook altijd als ik het nieuwe kabinet op het bordes zie staan en de eerste punten uit het nieuwe coalitieakkoord bekend worden en dat daarin ineens heel andere onderwerpen staan dan in de stemwijzer. Belastingvrijstelling voor alle VVD-stemmers? Maar daar hebben we het in de debatten helemaal niet over gehad?

En nu kunnen we wel heel fancy on-line de stemwijzer invullen, maar op 22 november stemmen we gewoon weer op een stenciltje met het rode potlood. En gezien het trackrecord van de overheid met ict moeten we dat mooi zo houden.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven