Spoelstra Spreekt: Wie stopt de trein?
De roep om wetgeving rond ai wordt steeds groter. Steeds meer mensen zijn bang dat ai ons leven gaat bepalen en dat we er geen controle meer over hebben. De bekende ondernemer Elon Musk riep een tijdje geleden al dat het goed zou zijn om de ontwikkelingen even een half jaartje stil te leggen.

Nu denk ik zelf dat Musk het vermoeden heeft dat zijn bedrijven een half jaar achterlopen en op deze manier kan hij dat half jaartje weer inhalen. Misschien kan hij Twitter even een half jaartje stoppen. Zou een hoop gescheld en nieuwe complotten schelen.

Kopje soep

Probleem is natuurlijk dat je het niet zo maar even kunt stoppen. Het is een rijdende trein waar je op kunt stappen, maar er zijn geen haltes waar je er weer uit kunt. En de trein rijdt en we zitten er inmiddels allemaal in en waar we naar toe gaan dat lijkt de trein zelf te bepalen. De stoker en de machinist hebben de trein gemist en eten inmiddels een kopje soep.

Dus dan maar wetgeving om te bepalen wat wel en niet magazine met ai? Een nieuwe moist heb je natuurlijk niet zo een-twee-drie gemaakt. Over de privacywetgeving hebben we ongeveer 23 jaar gedaan. Fb, Google en Apple vegen er nog steeds hun billen mee af.

ChatGPT

Maar de grote vraag is natuurlijk wat er in zo’n moist zou moeten staan. En wie bepaalt dat? En gaat iedereen zich daar dan ook aan houden? Of alleen de gewone burgers en de grote bedrijven kunnen hun gang weer gaan? We kunnen natuurlijk ook ChatGPT even vragen of het een wetsvoorstel maakt. Kan nooit veel slechter zijn dan wat het huidige kabinet tot nu toe presteert.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven