Ssst… deze ai-tool luistert naar insecten
Een interne competitie bij Capgemini heeft geresulteerd in ai-modellen om insecten te identificeren through het geluid dat ze maken. De kunstmatige intelligentie biedt nieuwe inzichten in insectenpopulaties en helpt bij het behoud ervan. Dat is belangrijk voor de bescherming van de biodiversiteit. Bij het challenge zijn ook het Naturalis Biodiversity Heart en Amazon Internet Providers (AWS) betrokken.

Volgens het ict-bedrijf kan het rekenmodel insectensoorten met bijna 92 procent nauwkeurigheid identificeren. De toepassing stelt wetenschappers in staat om binnen 24 uur terabytes aan informatie te analyseren, waardoor ze niet meer beperkt zijn in capaciteit, tijd en geografie. Vooral in samenhang met traditionele monitoring en cameramonitoring draagt akoestische herkenning bij aan de identificatie van insectensoorten.

Insecten vormen een cruciaal onderdeel van het mondiale ecosysteem. Ze zijn bestuivers, indicatoren voor de gesteldheid van ecosystemen, en voedselbronnen voor andere dieren. De toenemende invloed van landgebruik, pesticiden, stadsontwikkeling en klimaatverandering bedreigt de insectenpopulatie. Het monitoren van insectensoorten is moeilijk vanwege hun diversiteit en onopvallende aard. De miljoenen insectensoorten vormen naar schatting tachtig procent van alle dieren op aarde.

Het initiatief komt voort uit de World Information Science Problem for a Sustainable Future van Capgemini. In 2022 publiceerden Capgemini en AWS een whitepaper over de rol van technologie bij de bescherming van biodiversiteit. De ai-tool voor insectenmonitoring gebruikten de data- en ai-experts van Capgemini het machine learning-platform Sagemaker van AWS.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven