
Staaroperaties aan beide ogen kunnen op dezelfde dag plaatsvinden in plaats van met een tussenpoos van twee weken. Patiënten hebben daardoor minder lang final van de gevolgen. Ook scheelt het jaarlijks zo’n 27 miljoen euro aan maatschappelijke kosten.
Staar is een oogaandoening waarbij de ooglens vertroebeld raakt naarmate je ouder wordt. Daardoor kun je steeds slechter zien.
De aandoening werd altijd verholpen door twee aparte operaties met twee weken ertussen. Dat moet voorkomen dat beide ogen tegelijk ontstoken raken. Een oogontsteking als gevolg van een staaroperatie is een zeer zeldzame complicatie.
Na de operatie moet de patiënt elk oog vier weken lang druppelen. De druppelschema’s na aparte operaties lopen door elkaar, wat tot verwarring kan leiden. Daardoor hebben patiënten vaak hulp nodig bij het druppelen.
Minder thuiszorg en geen verschil in zicht
Als beide ogen op één dag worden geopereerd, is er maar één overzichtelijk druppelschema nodig. Dat schema is twee weken korter dan die bij afzonderlijke behandeling van beide ogen.
Daardoor hebben patiënten minder thuiszorg nodig, blijkt uit onderzoek onder leiding van het Maastricht UMC+. Verder hebben patiënten geen final van het verschil in zicht tussen beide ogen in de tweeweekse tussenperiode.
Daarnaast is de verbetering in het zicht na de operatie hetzelfde als bij aparte oogoperaties, zeggen de onderzoekers. Ook hebben ze niet meer complicaties gemeld.
Ontvang meldingen bij nieuws over de zorg in Nederland
Operatie aan beide ogen kan 27 miljoen euro besparen
In Nederland worden jaarlijks zo’n 180.000 staaroperaties uitgevoerd. Als beide ogen op dezelfde dag worden geopereerd, bespaart dat volgens het onderzoek mogelijk 27,4 miljoen euro.
In die kosten hebben de onderzoekers niet alleen de operatiekosten meegenomen, maar ook de kosten van de na- en thuiszorg die veel mensen nodig hebben bij losse operaties.
Aan het onderzoek onder leiding van het Maastricht UMC+ deden 865 patiënten mee. Zij werden geopereerd in tien Nederlandse ziekenhuizen.
Deze ziekenhuizen en een aantal andere zijn al goed voorbereid op de operaties aan beide ogen tegelijk. Tientallen andere klinieken en ziekenhuizen moeten de methode nog opnemen. “Dat gaat niet over één nacht ijs”, zegt een onderzoeker van het Maastricht UMC+.