Steeds jongere criminelen smokkelen medicine in haven RotterdamHet gaat er de laatste tijd vaker over in het nieuws: mensen die worden opgepakt in de haven van Rotterdam. Ze helpen criminelen om medicine het land in te smokkelen. Deze mensen worden ook wel uithalers genoemd.

Het is een groot probleem in de stad. De uithalers halen stiekem medicine uit containers in de haven en proberen die naar straatverkopers te brengen. Je kunt er jaren celstraf voor krijgen. Vaak zijn het jongeren die dat doen. En die zijn steeds jonger.

De jongeren wonen vaak in de buurt van Rotterdam en denken dat ze op deze manier snel geld kunnen verdienen. Ze komen vooral uit kwetsbare of armere gezinnen. Er zijn dan bijvoorbeeld schulden in de familie of ze hebben andere familieleden die criminele dingen doen.

In de video zie je hoe uithalers te werk gaan. De douane van de Rotterdamse haven speelde vandaag zo’n situatie na. Ze willen met reduce op scholen en een speciale movie zoveel mogelijk jongeren waarschuwen voor het uithalen. Ze hopen dat jongeren zo geen uithaler meer willen worden.

Scroll naar boven