Steeds meer ‘wrapped’ apps, maar die zijn wel in strijd met de privacyregels


NOS NieuwsAangepast

Altijd al willen weten wie jou heeft geblokkeerd op Instagram? Of hoeveel video’s je hebt bekeken op TikTok? Zogenoemde ‘wrapped apps’ claimen dit allemaal te kunnen. Die verzamelen knowledge van sociale media en maken een overzicht van het aantal volgers, het aantal likes en de finest bekeken verhalen en posts uit bijvoorbeeld een heel jaar. Maar het delen van knowledge daarover is vaak niet zonder gevolgen.

Een van de bekendste wrapped jaaroverzichten is dat van Spotify. Een aantal jaar geleden kwam het muziekplatform voor het eerst met een lijst van de meest beluisterde nummers en het aantal uur dat daaraan is besteed. Jaarlijks verschijnt dit overzicht eind november of start december.

Het grote verschil tussen Spotify en andere platformen is dat Spotify zelf knowledge verzamelt. Bij het maken van een account accepteer je daarvoor de voorwaarden. Veel andere apps die op de markt zijn, worden gemaakt door kleinere, onbekende bedrijven en niet door de moederbedrijven van Instagram of TikTok zelf.

Bijvoorbeeld de app Wrapped for Instagram van het bedrijf Wrapped Labs, dat start deze maand de top-10 bereikte in de App Retailer. Hiermee kun je zien wie je ‘topvrienden’ zijn, maar ook wie jou heeft geblokkeerd.

Je geeft je knowledge helemaal weg als je moet inloggen en je accountnaam en wachtwoord mee moet geven. Hackers kunnen hiermee aan de haal gaan.

Roos van Vugt, socialemedia-expert

En dat is gevaarlijk, zei socialemedia-expert Roos van Vugt start deze maand in het NPO Radio 1 programma De Nieuws BV. “Je geeft je knowledge helemaal weg als je moet inloggen en je accountnaam en wachtwoord mee moet geven. Hackers kunnen hiermee aan de haal gaan.”

Wrapped for Instagram is inmiddels niet meer te vinden in de App Retailer, maar wie goed zoekt stuit nog wel op Wrapped 2023. Die app biedt bijna hetzelfde idea, maar gebruikers hoeven geen wachtwoord en gebruikersnaam in te voeren.

Het bedrijf achter de app wilt wel dat je knowledge downloadt uit je TikTok- of Instagramaccount, om deze vervolgens in een zipbestand te uploaden in de app. Daarna krijg je een video van alle hoogtepunten te zien.

Maar informatie over wie er achter de ontwikkeling zit is volgens tech-deskundige Danny Mekić niet terug te vinden in de privacyvoorwaarden. “Het ziet er heel dubieus uit. Het is niet duidelijk met welk bedrijf je te maken hebt.” Hij doelt onder meer op het e-mailadres, waar ze gebruik maken van de merknaam Instagram met een 0 ervoor.

Screesnshot van de app Wrapped for 2023 met een spelfout

Als Mekić verder analyseert valt hem ook de spelfout ‘Tik Tock’ op in de App Retailer. Volgens hem is dat een reden om alert te zijn.

“Ik kan niet met zekerheid zeggen of ze illegaal knowledge van gebruikers pakken, need ze claimen van niet. Maar ik zou mensen afraden deze app te gebruiken.” Dat ligt vooral aan de privacyvoorwaarden, die volgens Mekić niet voldoen aan de AVG, de Europese regels omtrent het verwerken van persoonsgegevens.

Een woordvoerder van de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens zegt geen klachten te hebben gekregen over wrapped apps, maar waarschuwt wel dat gebruikers in zijn algemeenheid voorzichtig moeten zijn met het downloaden van apps die knowledge verzamelen.

Gebruikers die toch een jaaroverzicht willen hebben, doen er volgens socialemedia-experts goed aan om te controleren wie de app heeft ontwikkeld en de privacyvoorwaarden te lezen. “En bij twijfel: verwijder de app én verander je wachtwoord”, vertelt Roos van Vugt.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven