Stembusakkoord over ai-toezicht en digitalisering
Zeven politieke partijen tekenen vandaag een stembusakkoord over digitalisering. Daarin staan afspraken over maatschappij en digitalisering en ai-toezicht die de partijen opnemen in hun programma voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Het akkoord is ondertekend door D66, GroenLinks-PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt, ChristenUnie en Bij1.

De ondertekenaars beloven zich de komende vier jaar in te zetten voor een veilige digitale toekomst. ‘Of het nu gaat om algoritmes, opensourcesoftware, kinderrechten, privateness of toezicht op ai: goede afspraken zijn cruciaal’, stellen ze. Zo beloven de partijen zich onder meer exhausting te maken voor een onafhankelijke digitale publieke ruimte, toezicht op ai en besluitvorming door algoritmes. Ook spreken ze de wens uit voor een minister van Digitale Zaken.

Amnesty Worldwide

Initiatiefnemers van de overeenstemming zijn Amnesty Worldwide, Bits of Freedom, Open State Basis, PublicSpaces, Setup en Waag Futurelab. ‘De ontwikkeling van digitale technologieën gaat zo snel en reikt zo ver, dat een goede bewaking van onze (burger) rechten nodig is. Het digitale domein is lang niet altijd zo veilig als het zou moeten zijn en de mensenrechten staan onder druk’, schrijven zij in de aankondiging.

Het akkoord wordt gepresenteerd in Het Huis, Boorstraat 107 in Utrecht. De bijeenkomst is van 19.00 tot 20.20 uur.  

Laat een reactie achter

Scroll naar boven