
Wetenschappers hebben een enorm sterrenstelsel ontdekt dat weinig tot geen donkere materie lijkt te bevatten. Dat terwijl vrijwel het hele universum uit donkere materie en donkere energie zou bestaan. Het is voor het eerst dat sterrenkundigen zoiets zien.
Het sterrenstelsel draagt de naam NGC 1277 en bevindt zich op 220 miljoen lichtjaar van de Melkweg. De ontdekking dat dit sterrenstelsel geen donkere materie bevat, staat haaks op alle theorieën over het fenomeen. “Dit resultaat previous niet in onze huidige modellen van de ruimte”, vertelt een van de onderzoekers.
Wetenschappers gaan er vanuit dat het universum voor 95 procent uit donkere materie en donkere energie bestaat. We hebben dat alleen nog nooit waargenomen. Daardoor vormen ze een van de grootste mysteries van het heelal.
Astronomen denken dat het sterrenstelsel mogelijk een overblijfsel is van gigantisch sterrenstelsel dat kort na de oerknal is gevormd. Dat gebeurde zo’n 14 miljard jaar geleden. Mogelijk is de donkere materie in NGC 1277 verdreven of verwijderd.

Donkere materie is groot mysterie
Om meer te leren over donkere materie, stuurde het Europees Ruimteagentschap (ESA) start juli een nieuwe telescoop de ruimte in. De Euclid moet miljarden stelsels, zoals onze Melkweg, heel nauwkeurig in kaart brengen.
Op die manier willen wetenschappers bepalen hoe het heelal zich in de afgelopen miljarden jaren heeft ontwikkeld en hoe het zich nog steeds uitbreidt. De wetenschappers zijn van plan om het mysterie in de nabije toekomst verder te onderzoeken.
Wat zijn donkere energie en donkere materie?
- Donkere energie is een veronderstelde energie in het universum. Deze energie heeft de werking van een omgekeerde zwaartekracht.
- Wetenschappers denken dat donkere energie ervoor zorgt dat het universum zich uitbreidt.
- Donkere materie is een veronderstelde materie, oftewel stof.
- Wetenschappers gaan uit van donkere materie om onder meer de bewegingen van sterren te verklaren.
- Het ‘donkere’ verwijst naar het feit dat we deze energie en materie niet kunnen zien.
- Naar schatting bestaat het universum voor 68 procent uit donkere energie. Donkere materie neemt 27 procent voor zijn rekening.
- ‘Normale’ materie vormt slechts 5 procent van het universum. Alleen dat deel kunnen we tot nu toe daadwerkelijk waarnemen.