Posted on Leave a comment

Studenten maken pak waarin dwarslaesiepatiënt kan lopen zonder hulp | Wetenschap



Studenten aan de TU Delft hebben een robotpak ontwikkeld, waarmee een dwarslaesiepatiënt weer kan lopen. Bij een eerder exemplaar had de patiënt nog krukken nodig om balans te houden, maar dat is nu niet meer nodig.

De studenten noemen het exoskelet de MARCH VIII.

Tijdens het lopen ontstond eerder in de hersenen van de ‘piloot’ een soort ruis. Het is de studenten nu gelukt om die ruis te onderdrukken. Zo kan de bestuurder het robotpak laten stoppen door er gewoonweg aan te denken.

Bij voorgaande pakken was het bovendien nog nodig om krukken te gebruiken om in balans te blijven. Met de MARCH VIII hoeft dat niet meer. De dwarslaesiepatiënt kan daardoor nu bijvoorbeeld de hand van zijn vriendin vasthouden, koffie drinken of een bal gooien voor zijn hond.

Ook zijn er nieuwe sensoren toegevoegd aan het pak. Daardoor is het looppatroon en de houding van de patiënt “soepeler, natuurlijker en comfortabeler”. Daarnaast kan het robotpak beter voelen hoe het contact maakt met de grond tijdens het lopen.

Wat is een dwarslaesie?

Bij een dwarslaesie is het ruggenmerg beschadigd. Daardoor kunnen signalen vanuit de hersenen niet meer alle delen van het lichaam bereiken. Patiënten kunnen dan bijvoorbeeld hun benen niet meer voelen en bewegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *