The New York Instances klaagt techbedrijven aan vanwege schenden auteursrechten


NOS Nieuws

De New York Instances spant een rechtszaak aan tegen Microsoft en OpenAI voor het schenden van het auteursrecht. De krant beweert dat OpenAI, bekend van de chatbot ChatGPT, en Microsoft zonder toestemming miljoenen artikelen hebben gebruikt om software program voor kunstmatige intelligentie (AI) te trainen. De New York Instances vreest hierdoor lezers, en dus inkomsten, te verliezen.

OpenAI en Microsoft zeggen dat ze geen toestemming nodig hadden omdat de artikelen uit de New York Instances openbare informatie op web zijn.

Het is de eerste keer dat een groot Amerikaans mediabedrijf een AI-bedrijf aanklaagt vanwege het gebruik van andermans werk. Er wordt geen concrete vergoeding geëist, maar de krant zegt wel dat de bedrijven verantwoordelijk zijn voor miljarden {dollars} aan schade. Daarnaast eist de krant dat de bedrijven alle chatbotmodellen en trainingsgegevens vernietigen waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal is gebruikt.

OpenAI en Microsoft – dat miljarden {dollars} in het door Elon Musk opgerichte OpenAI intevesteerde- zouden profiteren van nieuwsartikelen van de New York Instances zonder ervoor te betalen. In de aanklacht wijst de krant erop dat de waarde van beide bedrijven door het free of charge gebruik van zijn artikelen met miljarden {dollars} is opgelopen.

De uitkomst van de rechtszaak kan bepalend zijn voor de rol van het auteursrecht in de wereld van kunstmatige intelligentie.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven