Thuiswerkers doen weinig om veiliger te werken
De meeste thuiswerkers nemen niet voldoende maatregelen om hun it veiliger te maken. Slechts 25 procent van hen gebruikt een systeem om wachtwoorden te beheren. Dit blijkt uit een onderzoek van Capterra Nederland naar de mate waarin thuiswerkers zich beschermen of beschermd worden tegen cyberaanvallen. Een kleine meerderheid (50 procent) gebruikt een uniek wachtwoord voor iedere web site. 28 procent gebruikt een aantal verschillende wachtwoorden voor alle web sites die ze gebruiken en zelfs 21 procent gebruikt overal hetzelfde wachtwoord.

Als meest genomen it-veiligheidsmaatregel voor het thuiswerken noemt 32 procent het opzetten van tweefactorauthenticatie (2FA). Andere veel genoemde maatregelen zijn het regelmatig installeren van software-updates (30 procent) en het installeren van antivirussoftware (30 procent).

Capterra interviewde on-line 1.045 werknemers van mkb-bedrijven (tussen de twee en 250 werknemers) die geheel of gedeeltelijk op afstand werken in Nederland. Daaruit blijkt dat geen enkele it-veiligheidsmaatregel door de meerderheid van de thuiswerkers wordt genomen. Het merendeel van de thuiswerkers (42 procent) beheert wachtwoorden door ze gewoonweg te onthouden. Andere genoemde methoden zijn het opschrijven van wachtwoorden (28 procent) en het delen van wachtwoorden met collega’s (20 procent). Vanuit veiligheidsperspectief zijn beide manieren niet aan te raden.

Opmerkelijk

Opmerkelijk is dat meer dan een kwart van de ondervraagde thuiswerkers (26 procent) het zakelijke wachtwoord, waarmee ze inloggen op het bedrijfsnetwerk, meer dan een jaar geleden heeft ververst of zelfs nog nooit heeft vernieuwd.

Capterra is de software-adviespoot van analistengroep Gartner.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven