Tiktok verwijdert honderden accounts met Chinese language propaganda


De receptie van het TikTok-kantoor in Singapore

NOS Nieuws

TikTok heeft 284 accounts verwijderd die gelinkt waren aan een Chinese language desinformatiecampagne. Het medium kwam in actie nadat concurrent Meta, het moederbedrijf van Fb, eerder deze week naar buiten had gebracht dat het deze accounts had ontdekt.

Dinsdag meldde Meta dat het naar aanleiding van onderzoek bijna 9000 Fb- en Instagram-accounts, groepen en pagina’s had verwijderd die gelinkt waren aan een Chinees spamnetwerk dat de bijnaam Spamouflage kreeg. De techgigant deed sinds 2019 onderzoek naar de campagne.

Het onderzoek bracht de invloed van het netwerk op meer dan vijftig on-line platforms aan het licht. Het ging onder andere om YouTube, TikTok, Reddit, X (het voormalige Twitter), Medium en Pinterest. Volgens Meta is het netwerk actief sinds 2018.

Xinjiang

Het netwerk plaatste vooral positieve berichten over de Chinese language overheid en de provincie Xinjiang, waar naar schatting een miljoen moslims vastzitten in detentiekampen. Het ‘Oeigoerentribunaal’ oordeelde eerder dat China zich daar schuldig maakt aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Over de Amerikaanse overheid, westers buitenlandbeleid en critici van de Chinese language regering werd negatief commentaar geplaatst.

Volgens The Guardian, die de video’s inzag, gaan de video’s op TikTok vooral over Taiwan en Xinjiang. De Chinese language regering ziet Taiwan als afvallige provincie.

De Spamouflage-campagne richt zich op mensen in Taiwan, de VS, Australië, en Groot-Brittannië en op Chineessprekenden wereldwijd.

Actief tijdens Chinese language kantoortijden

Clusters van de nepaccounts werden volgens Meta vanuit verschillende locaties door heel China beheerd. De activiteiten van de accounts kwamen overeen met Chinese language kantoortijden. Tijdens lunch- en dinertijd waren de accounts minder actief.

Op Fb hadden de pagina’s van het netwerk in totaal zo’n 560.000 volgers. Volgens Meta waren dit echter vooral nepprofielen. “De operatie was groot en luidruchtig, maar bereikte moeilijk mensen buiten hun eigen echokamer”, zei Ben Nimmo, hoofd van de International Menace Intelligence van Meta.

Het Chinese language ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er bij hen niets bekend was over deze campagnes.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven