‘Toen ik een sigaret opstak, kwam de rook er aan de zijkant uit’ – Voetbal Worldwide


Nooit een bal getrapt tot zijn veertiende, volop roken en drinken: het hinderde Billy Ashcroft niet om uit te groeien tot een waardevolle speler voor FC Twente. In ieder geval in het seizoen 1983/1984, toen de spits met 21 objectives een hoofdrol speelde in de promotie naar de Eredivisie. VI zocht de Engelsman op voor een zomerserie over spelers die het Nederlandse voetbal kleur gaven.

Ashcroft deed het niet alleen letterlijk, met zijn rode haardos, maar zorgde in Enschede ook drie jaar lang voor reuring. Op zijn zeventigste is hij een vat vol anekdotes. Onder meer over Fritz Korbach, de coach die FC Twente destijds terug naar de Eredivisie bracht en voor wie hij bereid was door muren te rennen. En over zijn eigen speelstijl. Ashcroft was geen voetballer voor de fijnproever.

Met de VAR zou hij naar eigen zeggen zelden het eindsignaal hebben gehaald. Op zijn lijf zijn nog veel sporen van zijn voetbaljaren terug te vinden. ‘Hier’, zegt Ashcroft bijvoorbeeld, wat plekken rondom zijn linkeroog aanwijzend. ‘Uit mijn Wrexham-periode. Kaak, jukbeen en oogkas gebroken. Oog hing eruit. Een maand later speelde ik weer.’ Hij trekt aan zijn rechterwang en haalt een relikwie uit zijn Twentse jaren tevoorschijn.

‘We speelden voor de beker tegen FC Groningen. Iemand ging op mijn gezicht staan. Zie je dat litteken? Je kon door mijn wang heen naar mijn tong kijken. Toen ik een sigaret opstak, kwam de rook er aan de zijkant van mijn hoofd uit. Die wedstrijd moest ik eraf. Ik werd zelfs doorgestuurd naar het ziekenhuis van Zwolle, need dat gat moest door een plastisch chirurg worden gehecht. “Je magazine een paar maanden niet spelen”, zei de arts. Korbach zette me de volgende wedstrijd toch op de financial institution.

“Je gaat niet invallen”, verzekerde hij me, “maar de andere jongens voelen zich op hun gemak als jij erbij bent.” Oké. Twintig minuten voor tijd gooide hij me er toch gewoon in.’ Hij brak zijn neus negen keer. ‘Als ik daar de gebroken neuzen van mijn tegenstanders tegenover zet, is het mooi in evenwicht.’

Het hele verhaal met Ashcroft is te lezen op VI PRO.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top