Utrechtse iban-naam-checker in EU uitgerold
Binnenkort gebruiken burgers in de gehele Europese Unie de zogeheten Iban-Naam Test om te controleren of een online-overschrijving naar het juiste bankrekeningnummer plaatsvindt. De device, ontwikkeld door het Utrechtse bedrijf Surepay, wordt Europawijd uitgerold nu de EU-lidstaten en het Europees Parlement daarover een akkoord sloten.

Hoewel alle grote Nederlandse banken de controle op bankrekeningnummer en tenaamstelling al sinds 2017 inzetten, verkeert de examine in veel andere lidstaten nog in de beginfase. Betere controle is noodzakelijk. Foutieve invoer van de lange iban-reeks van letters en cijfers ertoe kan leiden dat je geld overmaakt naar een onbekende. Daarnaast kunnen criminelen zich voordoen als een bekende, terwijl ze een frauduleus iban-nummer gebruiken.

EuroparlementariĆ«r Toine Manders (CDA/EVP) maakt zich al enkele jaren onerous voor Europese invoering van de iban-naam-controle. Op X meldt hij trots dat zijn voorstel voor EU-wijde invoering van de examine deze week steun van het parlement kreeg. Ook besprak hij het met Eurocommissaris Mairead McGuinness (FinanciĆ«le Diensten). Volgens Manders zijn vooral ouderen en jongeren de dupe van het ontbreken van zo’n controlemogelijkheid.

Surepay is opgericht in 2016 en levert sinds 2017 de Iban-Naam Test aan alle grote Nederlandse banken. Tot voor kort kon je daarmee alleen Nederlandse, Franse en Italiaanse rekeningnummers controleren, maar dat is inmiddels uitgebreid. Het bedrijf biedt zijn diensten ook aan aan andere grote organisaties. Naast de iban-controle heeft Surepay een controletool voor btw-nummers, kvk-nummers en de leeftijd van bankrekeningnummers. Sinds 2020 leveren de Utrechters vergelijkbare toepassingen aan banken in het Verenigd Koninkrijk.Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top