Van Oord brengt klimaatrisico’s in kaart
Van Oord heeft een opensourcetool ontwikkeld die inzicht moet geven in de klimaatverandering en risico’s die daarmee gepaard gaan. Het bagger- en waterbouwbedrijf wil met die software program die meerdere datalagen combineert, wereldwijd kustgebieden en ecosystemen in kaart brengen. Veel kustgebieden worden bedreigd door overstromingen.

Het Nederlands familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring als internationale maritieme aannemer heeft de instrument samen met Qlik, leverancier van cloud-integratie software program, ontwikkeld. De oplossing maakt kruisfiltering mogelijk tussen traditioneel gescheiden disciplines, zoals overstromingsbescherming en natuurbehoud. Het free of charge online-platform automatiseert het verzamelen, combineren en analyseren van complexe datasets. Gebruikers kunnen nu overstromingsgevaren visualiseren en vooruitkijken naar manieren om zich aan de natuur aan te passen langs kustlijnen waar ook ter wereld.

Gerben de Boer, datawetenschapper bij Van Oord, legt uit dat in het verleden het nemen van geïnformeerde beslissingen over duurzame ontwikkeling een uitdaging was vanwege de complexiteit van de knowledge en de verschillende belangen van betrokken partijen. ‘Bij het besluitvormingsproces zijn numerous spelers betrokken, zoals de Wereldbank, lokale gemeenschappen, ngo’s, overheden, en bedrijven zoals wij. Dankzij Qlik kan iedereen met onze Local weather Threat Overview Instrument in slechts vijf minuten kosteloos hotspots ontdekken, gebaseerd op de standards die voor hen related zijn. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het handmatig verzamelen van deze knowledge, wat voorheen maanden in beslag nam en tienduizenden euro’s kostte.’

Laat een reactie achter

Scroll naar boven