Vier ton voor open-source-koppeling hpc en cloud
Een consortium dat bestaat uit Surf, Oracle, Microsoft, Bechtle en Quistor ontvangt vier ton voor het verbeteren van de inzet van publieke-clouddiensten binnen de Nederlandse onderzoekswereld.

Het geld wordt verstrekt door het Europese onderzoeksprogramma GéANT en is bedoeld om de interoperabiliteit tussen de onderzoekscloud van Surf en clouddiensten van commerciële leveranciers te verbeteren. Er wordt open-source-software ontwikkeld die de nationale hpc (excessive efficiency computing)- en onderzoekinfrastructuur beter laat samenwerken met cloudomgevingen van onder meer Oracle en Microsoft.

‘Door de open-source-software te optimaliseren voor al deze cloudplatformen kunnen de hpc-gebruikersgroepen sneller en voordeliger oplossingen voor onderzoek bouwen’, schrijft Surf in een persbericht over de subsidie.

Het doel is om zonder complexe technische vereisten onderzoekers ‘efficiënt en gestroomlijnd’ gebruik te laten maken van geavanceerde wetenschappelijke middelen, meldt Surf.

Surf

Binnen Surf werken universiteiten, hogescholen, mbo-scholen, umc’s en onderzoeksinstellingen samen aan ict-oplossingen die ingezet worden voor onderwijs en onderzoek. Ze richten zich op de ontwikkeling en het leveren van betrouwbare, ict-diensten die voldoen aan de nieuwste standaarden, of kopen die centraal in. Surf maakte onlangs bekend dat het meewerkt aan een Europese supercomputer.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven