Vogelgriep gevaar voor pinguïns, zijn ze nog te redden?Deskundigen zijn bezorgd over pinguïns op Antarctica. Ze zijn namelijk bang dat de vogelgriep zich ook naar dat continent rond de Zuidpool verspreidt. En als dat gebeurt, zullen er heel veel pinguïns doodgaan.

In Nederland lukt het boeren steeds vaker om hun dieren te beschermen tegen de vogelgriep. Maar aan de andere kant van de wereld verspreidt het virus zich op een hoog tempo.

De vogelgriep is nu al te vinden op veel plekken in Zuid-Amerika. Honderdduizenden vogels gaan daar dood.

Het is volgens deskundigen een logische gedachte dat de vogelgriep zich ook gaat verspreiden naar Antarctica. Bijvoorbeeld doordat besmette vogels naar Antarctica vliegen en daar pinguïns besmetten. Of dat besmette vogels meereizen op een schip.

Gelukkig zullen pinguïns niet volledig uitsterven door de vogelgriep. Maar de schade zal dan wel heel groot zijn.

Kunnen we nog iets doen om dit te voorkomen? Eigenlijk niet, zeggen deskundigen. Er worden op Antarctica weinig maatregelen genomen om het te voorkomen.

In Nederland worden dode vogels in het wild bijvoorbeeld snel opgeruimd. Dit zorgt ervoor dat de vogelgriep zich minder snel verspreidt. Maar op Antarctica is dat niet te doen. Er woont namelijk niemand.

Deskundigen hopen op een surprise, namelijk dat de vogelgriep de Zuidpool overslaat.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven