‘Vooral fysiek gegroeid’ – Voetbal Worldwide


Cody Gakpo hoopt op het EK als linksbuiten te spelen. Dat blijft zijn favoriete positie, ook al speelt hij voor Liverpool ook op andere posities.

‘Voor zover ik weet moet ik me op de linksbuitenpositie richten’, zei Gakpo in gesprek met Voetbal Worldwide, die ook aangaf dat die plek zijn voorkeur heeft. ‘Een paar maanden geleden heb ik daar kort over gesproken met de bondscoach. Ik heb niks gehoord over een andere positie.’

Of Oranje überhaupt met een linksbuiten speelt, weet Gakpo ook nog niet. ‘We zullen zien met welk systeem de technische staf gaat komen. Op het WK stond ik in een voorhoede van twee man of op 10 of in de spits. In de speelwijze met drie aanvallers sta ik meestal linksbuiten.’

Ook bij Liverpool bekleedde Gakpo andere posities: die van middenvelder en spits. ‘We hebben bij de membership een blessurecrisis gehad en er zijn jongens die op één of twee posities kunnen spelen. Het was voor de coach vaak kijken wie er beschikbaar was en hoe dat het beste kon worden ingevuld. Voor mij betekende het dat ik op verschillende plekken heb gespeeld. Positiewisselingen zijn greatest lastig, maar uiteindelijk maakt het je een betere speler. Het lastige is dat je jezelf steeds weer moet aanpassen. Ik heb geprobeerd dat zo goed mogelijk in te vullen. Soms ging dat goed, soms niet zo goed. Dat hoort erbij.’

De 25-jarige aanvaller noemde één punt waarop hij zich het meest ontwikkeld in Engeland. ‘Vooral fysiek. Conditionele inhoud, spiermassa, tempo, intensiteit: ik ben niet echt van de information, maar ik zag dat er grote verschillen waren ten opzichte van mijn periode bij PSV. Vooral in het aantal excessive depth runs. Die fysieke ontwikkeling helpt nu ook om bij Oranje match voor de dag te komen.’

Bestel de EK-special

Excellent voorbereid zijn op het EK in Duitsland? Bestel dan hier de EK-special van VI, met daarin onder meer de verwachte opstellingen van alle landen en een exclusief interview met bondscoach Ronald Koeman.

Scroll naar boven