‘Voorheen dacht ik er fixed aan’ – Voetbal Worldwide


Daley Blind is in een uitgebreid interview ingegaan op de naweeën van zijn hartproblemen. De verdediger speelt met een hartkastje en vooral in het start belemmerde hem dat tijdens het voetballen. Inmiddels heeft hij zich eroverheen gezet en denkt hij er helemaal niet meer over na.

In het verleden heeft Blind binnen de lijnen meermaals problemen gehad met zijn hart. Door een ontstoken hartspier ging hij naar de grond in de Champions League-wedstrijd tegen Valencia in 2019. Vanaf dat second speelt hij met een inwendig hartkastje (ICD). ‘Voorheen dacht ik er de hele wedstrijd aan, fixed’, gaf Blind toe in een interview met El Periódico. ‘Maar nu gelukkig niet meer.’

Het heeft even geduurd voor Blind het vertrouwen in zijn lichaam weer terug had. ‘Ik kwelde mezelf doordat ik het niet kon loslaten. Met veel moeite heb ik geleerd om nu weer het veld op te gaan en me volledig te kunnen focussen op de wedstrijd. Je moet gewoon in jezelf geloven. Dat is heel makkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan. Maar je moet die angst echt achter je laten en je lichaam weer uitdagen.’

In de eerste periode na zijn hartoperatie ging het naar eigen zeggen beter dan daarna. Bij Blind ging zijn ICD in een oefenwedstrijd tegen Hertha BSC opnieuw af, omdat er hartritmestoornissen werden geconstateerd. ‘Na mijn eerste hartstilstand was ik niet zo bang. Maar toen het me opnieuw overkwam, kreeg ik wel angst. Ik vroeg me voortdurend af wat er zou gebeuren als ik weer tot de limiet zou gaan. Maar ik wil mensen met dezelfde problemen helpen. Ze moeten weten dat ze niet bang hoeven te zijn.’

Scroll naar boven