Vrouwtjesspin stelt mannetje voor het paren gerust door te doen alsof ze dood is | WetenschapVrouwelijke trechterspinnen doen zich als dood voor als ze met een mannetjesspin willen paren. Zo willen ze het mannetje op zijn gemak stellen. De vrouwelijke trechterspin is namelijk ook in staat om haar paringspartner op te eten na de daad, schrijven de onderzoekers in Current Zoology.

Voor de mannelijke trechterspin is voortplanting een riskante onderneming. Sommige soorten vrouwtjestrechterspinnen staan er namelijk om bekend hun bedpartner te doden en op te eten na het paren. Om letterlijke doodsangsten weg te nemen, doet de vrouwenspin dus alsof ze dood is op het second dat ze een spin ziet met wie ze wil paren.

Het vrouwtje krult haar benen op en blijft stilliggen. Deze toestand heet ook wel catalepsie, waarbij de ademhaling rustig wordt en het bewustzijn afneemt. De mannelijke trechterspin voelt zich dan genoeg op zijn gemak om zijn gang te gaan.

Tijdens het wetenschappelijke experiment met parende spinnen zagen de onderzoekers dat er alleen gepaard werd wanneer het vrouwtje zich voor dood hield. Het is volgens de wetenschappers niet zo dat de mannetjes er echt van overtuigd zijn dat hun paringspartner dood is. Wanneer ze klaar zijn, trekt het mannetje zich terug en leeft het vrouwtje weer op.

Trechterspinnen zijn niet de enige dieren die zich voor dood houden bij het paren. Het staat alleen niet bij elke diersoort huge wat de functie ervan is. Er bestaan ook theorie├źn dat mannetjes hun paringspartner verlammen om seksueel kannibalisme te voorkomen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven