VS dreigt met TikTok-verbod als Chinese language eigenaren belangen niet verkopen


NOS Nieuws

De Amerikaanse regering eist dat de Chinese language eigenaren van de populaire app TikTok hun belangen verkopen, anders volgt er mogelijk een verbod op de app. Dit meldt The Wall Road Journal. Als het bericht klopt, betekent dat een verharding van de Amerikaanse aanpak van TikTok. De VS is al jaren bezorgd over de app.

TikTok is momenteel in handen van het Chinese language bedrijf ByteDance. 20 procent van de aandelen is in handen van de oprichters van het bedrijf, maar hun stem weegt wel zwaar. De Chinese language overheid zal toestemming moeten geven voor zo’n verkoop en de vraag is of dat gebeurt.

Het bedrijf gaf eerder toe dat sommige werknemers gegevens van gebruikers in de VS en Europa kunnen inzien en ligt hierom al tijden onder vuur. Om deze reden wordt de app vaak al verboden bij ambtenaren uit angst voor spionage, zoals vorige week nog in België. TikTok heeft altijd ontkend dat de Chinese language overheid toegang heeft of ooit zal krijgen tot gebruikersdata.

‘Geen oplossing voor de zorgen’

TikTok reageerde op het artikel in The Wall Road Journal dat een verkoop geen oplossing is voor de zorgen. “Als het beschermen van de nationale veiligheid het doel is, misplaced een verkoop het probleem niet op: een verandering van eigenaar zou geen nieuwe beperkingen opleggen aan gegevensstromen”, vertelde een woordvoerder van TikTok aan de zakenkrant.

Toch meldde persbureau Bloomberg op foundation van bronnen gisterochtend dat TikTok overweegt zich af te scheiden van het Chinese language bedrijf.

De Chinese language minister van Buitenlandse Zaken zei vanochtend dat de Amerikaanse regering nog helemaal geen bewijs heeft geleverd voor gevaar voor de nationale veiligheid van de VS. In India geldt ook al een verbod op de app, vanwege soortgelijke zorgen.

Trump dreigde ook met ban

In 2020 dreigde de Amerikaanse regering, toen nog onder oud-president Trump, ook al met een ban op de app. Toen stak de rechter hier een stokje voor waardoor de ban niet werd doorgezet. De app was toen enkele dagen niet beschikbaar in Amerikaanse appstores.

Het is nu voor het eerst dat ook president Bidens regering hiermee komt. In de VS zijn er meer dan honderd miljoen gebruikers van de app. Twee op drie gebruikers zijn tiener.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven