Vulkaan IJsland voor de vierde keer in korte tijd uitgebarstenEr is opnieuw een vulkaanuitbarsting geweest op IJsland. Het is de vierde uitbarsting sinds december. Op beelden is stromende lava te zien en boven de vulkaan hangen dikke rode en oranje wolken. In de aarde is een scheur ontstaan van zo’n 3 kilometer lang.

Alle toeristen bij de Blue Lagoon zijn naar een veilige plek gebracht. De Blue Lagoon is een soort groot meer met heat water in de buurt van de vulkaan. Ook inwoners van het dorp Grindavik moesten opnieuw hun huis uit, maar veel van hen zijn sinds de vorige uitbarstingen al niet meer teruggekeerd naar het dorp.

Waarschuwingen

Er werd al een aantal weken gewaarschuwd voor nieuwe vulkaanuitbarstingen. Vorige maand zaten 20.000 mensen lange tijd in de kou, omdat verwarmingsbuizen waren geknapt door de lava. Bij eerdere uitbarstingen werden ook huizen verwoest.

De IJslandse politie heeft de noodtoestand uitgeroepen voor het gebied. IJslanders hebben het advies gekregen niet naar de uitbarsting te gaan kijken. Op meerdere plaatsen staan toeschouwers op afstand naar de vulkaan te kijken.

Scroll naar boven