Waarom Hartman geel en niet rood kreeg bij penaltymoment in De Kuip – Voetbal Worldwide


De eerste helft van Feyenoord – FC Utrecht was bijzonder spectaculair en had vervelende gevolgen voor Feyenoord-back Quilindschy Hartman. Hij veroorzaakte een penalty, kreeg daarvoor geel en viel ook nog eens uit met een blessure. En dat met het oog op de komende bekerfinale.

Waarom Hartman geel en niet rood kreeg bij penaltymoment in De Kuip
© Professional Photographs

Feyenoord speelt na het duel met Utrecht nog drie wedstrijden in de Eredivisie, voordat er op 21 april tegen NEC wordt gespeeld om de TOTO KNVB-beker. Hartman moest zondagmiddag achter Niklas Vesterlund aan en bracht de Utrecht-speler ten val, in die poging blesseerde Hartman zichzelf.

De linksback schreeuwde het uit van de pijn en werd vervangen door Bart Nieuwkoop. Het is vooralsnog onduidelijk hoe ernstig de blessure van Hartman is. De viervoudig worldwide van Oranje, die eind 2023 zijn laatste interland speelde, kreeg van scheidsrechter Allard Lindhout een gele kaart, over de kleur van de kaart was wat discussie.

ESPN-analist Kees Kwakman nam het ook mee in zijn analyse van de eerste helft. ‘Ik denk dat de arbitrage beslist dat het een actie is met zijn voeten, daarom krijgt hij geel. Als ze het duwtje bestraffen, krijgt hij rood. Dus ik denk dat Hartman nog goed wegkomt. Hij kon eigenlijk niet meer bij de bal.’

In de reglementen van de KNVB wordt bij het uitdelen van een kaart bij een strafschopsituatie onderscheid gemaakt tussen een duidelijke scoringskans, een veelbelovende aanval en een normale aanval. Bij een duidelijke scoringskans, zoals zondagmiddag in De Kuip het geval was, wordt er gekeken of de verdedigende partij een poging doet om de bal te spelen. Aangezien Hartman geel kreeg, was de arbitrage van mening dat de Feyenoord-verdediger dit probeerde. Bij vasthouden, fingers of duwen had Lindhout de rode kaart kunnen trekken.

Klik onder of boven de video om de beelden van de penaltysituatie te bekijken

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen.

Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video’s


Scroll naar boven