Waarom het weerzien tussen Bellingham en Zwayer zo pikant is – Voetbal Worldwide


De aanstelling van Felix Zwayer voor de halve finale van het EK tussen Nederland en Engeland werd breed uitgemeten in de internationale media. Het is namelijk een weerzien tussen Jude Bellingham en Zwayer, die eerder betrokken raakten bij een rel in Duitsland. Voetbal Worldwide neemt je mee terug naar 2021.

Ziendend, was Bellingham na afloop van de door Borussia Dortmund verloren topper tegen Bayern München in december 2021. Met twee assists had Bellingham het web voor elkaar gekregen om Dortmund op 2-2 te krijgen, toen Zwayer in het laatste kwartier van de wedstrijd een strafschop aan Bayern gaf. Een handsbal van Mats Hummels, zo oordeelde Zwayer.

Dat leidde tot grote woede bij Dortmund. Coach Marco Rose werd weggestuurd na zijn woedeuitval. Erling Haaland reageerde met een duimpje omlaag op sociale media op een put up over de aanstelling van Zwayer. Maar de grootste woede, die zat bij Bellingham. Hij was woest over de penalty en liet zijn emoties de vrije loop na afloop. ‘De bal raakt Mats, maar Mats kijkt niet eens naar de bal. En kijk ook naar andere beslissingen van de scheidsrechter tijdens de wedstrijd. Je geeft een scheidsrechter die in het verleden schuldig was aan matchfixing de grootste wedstrijd in Duitsland… Wat verwacht je dan?’

Bestraft voor matchfixing
Om die uitspraak beter te kunnen begrijpen, moeten we terug naar het start van deze eeuw. Een jaar of achttien geleden raakte Zwayer betrokken bij een matchfixingzaak. Zwayer assisteerde destijds Robert Hoyzer, die op grote schaal wedstrijden manipuleerde met steekpenningen voor duizenden euro’s. Zwayer gaf later toe een steekpenning te hebben aangenomen van 300 euro om Wuppertaler SV aan de zege te helpen tegen de amateurtak van Werder Bremen.

Dat leidde ertoe dat Zwayer zes maanden werd geschorst door de Duitse voetbalbond. Pas veel later werd dat groot nieuws in Duitsland, toen Die Zeit op foundation van geheime documenten over die zaak begon te publiceren. Op het second dat Zwayer de leiding had over Dortmund tegen Bayern, was deze jeugdzonde al lang en breed achter de rug. Hij had een goed imago opgebouwd en groeide uit tot een van de beste scheidsrechters van Duitsland.

Zwayer eist excuses
Met één opmerking werd de oude wond van Zwayer weer volledig opengereten. Het leidde tot een enorme rel in Duitsland. De uitspraken van Bellingham schoten volledig in het verkeerde keelgat van Zwayer. ‘Met die uitspraak wekt hij ten onrechte de indruk dat ik het spel niet naar eer en geweten heb geleid. Dat is op de man gespeeld, denigrerend en respectloos.’

Bellingham kreeg uiteindelijk een boete van 40.000 euro voor zijn uitspraken. Zwayer wilde graag excuses hebben van Bellingham en wilde een persoonlijk gesprek met hem. Borussia Dortmund verbood hem echter dat gesprek aan te gaan, omdat de Duitse membership het niet netjes vond dat Zwayer alles by way of de Duitse media speelde.

Openlijke excuses kwamen er nooit. Het leidde ertoe dat Zwayer een pauze van twee maanden nam. Later werd bekend dat de arbiter kampte met mentale problemen na het incident. In de tussentijd was de storm weer gaan liggen, maar nu, tweeënhalf jaar later komen Bellingham en Zwayer elkaar opnieuw tegen. In de halve finale van een EK.

Scroll naar boven