Waarom worden schepen in de Rode Zee aangevallen?De afgelopen weken zijn verschillende schepen in de Rode Zee aangevallen door een gewapende groep. Daardoor varen enorme containerschepen soms wekenlang om. Wat is er aan de hand?

Steun aan Palestijnen

De gewapende groep komt uit Jemen in het Midden-Oosten. Dat land ligt langs de normale vaarroute van veel schepen uit Europa en Azië.

De rebellen zijn moslims. Ze zeggen dat ze de Palestijnen willen steunen in de oorlog tussen Gaza en Israël. En dat doen ze dus met geweld. Met raketten en drones schiet de groep op voorbijkomende schepen.

Omvaren

Dit is natuurlijk hartstikke gevaarlijk voor de mensen die op de grote containerschepen werken. Veel scheepsbedrijven durven er niet meer te varen en daarom kiezen ze nu voor een andere route. Ondanks dat ze daardoor soms dagen of zelfs weken langer onderweg zijn.

Ook sturen sommige landen schepen van het leger om de route veiliger te maken. De Nederlandse regering kijkt ook wat ze kan doen om de schepen in het gevaarlijke gebied te beschermen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven