Wetenschappers slagen er voor de tweede keer in energie uit kernfusie te halen | WetenschapWetenschappers in de VS zijn er voor de tweede keer in geslaagd bij een kernfusie further energie op te wekken. Het lukte ditmaal méér energie op te wekken dan bij de geslaagde check in december.

De tweede check vond eind juli plaats. De wetenschappers van het Lawrence Livermore Nationwide Laboratory hebben afgelopen weekend de voorlopige resultaten gedeeld. De checks worden nog uitgebreider met elkaar vergeleken.

Met 192 lasers schoten de onderzoekers ruim 2 megajoule aan energie een cilinder in. Daardoor ontstond een fusiereactie in de brandstof, gemaakt van deuterium en tritium. Voor het eerst kwam daarbij meer energie vrij dan de lasers erin stopten.

Als het in de toekomst lukt zulke fusiereacties op een hoog tempo te creëren, zou dat overvloedige schone energie kunnen opleveren. Er komen geen schadelijke gassen vrij en er ontstaat geen radioactief afval.

Kernfusie is het proces dat ook in de zon plaatsvindt en ervoor zorgt dat de aarde bewoonbaar is.

Voordat er een elektriciteitscentrale op kernfusie kan draaien, moeten er nog grote problemen worden opgelost. Het duurt daardoor in ieder geval nog decennia voordat de technologie commercieel wordt toegepast, waarschuwen de wetenschappers.

Ondertussen doet ook Europa proeven met kernfusie. Over enkele jaren wordt in Zuid-Frankrijk een experimentele reactor geopend waar wetenschappers op een andere manier hopen kernfusie te demonstreren.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven