
Wetenschappers zeggen dat ze bewijs hebben voor een nieuwe natuurkracht. Momenteel kennen we vier natuurkrachten, maar mogelijk komt daar dus een vijfde bij. Als dat daadwerkelijk het geval is, kan dat het start zijn van een natuurkundige revolutie.
De huidige vier natuurkrachten verklaren samen hoe de wereld en het heelal werkt. Ze vertellen ons bijvoorbeeld waarom de zon schijnt en waarom alles op aarde naar beneden valt.
De huidige vier natuurkrachten:
- Zwaartekracht
- Elektromagnetisme
- Sterke kernkracht: deze kracht houdt de kern van atomen bij elkaar
- Zwakke kernkracht: deze kan de kern van atomen uit elkaar halen
Goed om te weten: een atoom is het kleinste deeltje van een scheikundig element. Het bestaat uit een kern met elektronen die daaromheen bewegen. Hoe dat eruit ziet, zie je in de cirkel in de foto bovenaan dit artikel.
Door atomen tegen elkaar aan te slaan, ontstaan zogenoemde subatomaire deeltjes. Zo’n deeltje wordt ook wel een muon genoemd. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat het gedrag van de muonen niet previous in de huidige theorieën.
Ze denken dat een onbekende natuurkracht de muonen beïnvloedt. “We denken dat er een andere kracht kan zijn, iets waarvan we ons nu niet bewust zijn. Het is iets anders, dat we de ‘vijfde kracht’ noemen”, vertelt een van de wetenschappers.
Volgens de onderzoekers is er “sterk bewijs” voor een nieuwe natuurkracht, maar nog geen sluitend bewijs.
Mocht de vijfde natuurkracht bevestigd worden, dan betekent dat een van de grootste wetenschappelijke doorbraken ooit. Het zou de wetenschap veranderen op een manier waarop ook de relativiteitstheorie van Einstein dat deed.
Ontvang meldingen bij wetenschapsnieuws