Wraakactie China tegen chipfabrikant Micron
Micron Expertise, Amerika’s grootste maker van geheugenchips, is getroffen door een Chinees importverbod. De ‘Chinese language NCSC’ zegt dat Micron niet voldoet aan de Chinese language veiligheidseisen. Daarom mogen bedrijven en instellingen die infrastructuur aanbieden, geen Micron-geheugenchips meer inbouwen. De Chinese language toezichthouder op de cybersecurity vertelt er niet bij wat er schort aan de Micron-producten.

Alom wordt aangenomen dat het embargo een wraakactie is van de Chinese language autoriteiten die onder een hoedje spelen met Huawei. Het verbod komt enkele maanden nadat de Verenigde Staten heel Huawei op de zwarte lijst hebben geplaatst. De Amerikanen zien Huawei als een bedreiging voor de nationale veiligheid. De vrees bestaat dat het handelsconflict tussen de VS en China met het Micron-embargo verder escaleert.

Persbureau Reuters citeert analisten die een beperkte directe influence op Micron zien, omdat de meeste van haar belangrijkste klanten in China in de consumentenelektronica zitten. Een groter gevaar is dat deze maatregel sommige bedrijven ertoe zou kunnen brengen hun toeleveringsketens van Micron-producten te ontdoen vanwege politieke risico’s. Washington vecht de Chinese language maatregel aan, maar dat zal weinig uithalen. Makers van geheugenchips in Zuid-Korea en China zelf kunnen van het wegvallen van een concurrent profiteren.

Overigens is China laborious bezig zijn eigen chipindustrie uit te breiden. Huawei heeft al de software program en andere instruments klaar voor 14nm chips, terwijl een ander Chinees bedrijf (Empyrean Expertise) al ver is met instruments waarmee zeer geavanceerde chips van 7nm en 5nm zijn te maken. Dit maakt het Amerikaanse handelsembargo op dit soort halfgeleiders minder effectief.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven