
Als zangvogels willen voorkomen dat ze vals gaan zingen, moeten ze elke dag hun toonladders oefenen. En het is niet geheel onbelangrijk om toon te houden, need loepzuivere zangprestaties zorgen er ook nog eens voor dat ze indruk kunnen maken op een mogelijke accomplice.
Het zingen van vogels is volgens onderzoekers te vergelijken met de spraak van mensen. Om goed te leren praten, moeten we regelmatig de stemspieren gebruiken zodat die getraind zijn om veel te kunnen spreken.
En zo werkt het dus ook bij jonge zangvogels, blijkt uit een onderzoek dat woensdag in een wetenschappelijk tijdschrift is gepubliceerd. Als de vogels stoppen met hun zangoefeningen veranderen de spiervezels in hun stembanden, waardoor de zangkwaliteit afneemt.
Dagelijks oefenen is dus van groot belang voor een uitgebreid repertoire en het halen van de juiste noten. Als de vogels ervoor bedanken om dagelijks te oefenen, kunnen ook de tonen veranderen met als resultaat dat de zang soms vals klinkt.
De mannetjesvogels die goed zingen, liggen beter in de markt bij de vrouwtjes dan de mannetjes die minder goed bij stem zijn. Goed zingen is dus belangrijk voor de voorplanting van deze vogelsoorten. Dat zou ook kunnen verklaren waarom de meeste vogels elke dag zingen.
Verder onderzoek moet aantonen of dit ook voor andere diersoorten en hun geluiden geldt.

Ontvang meldingen bij dierennieuws