Posted on Leave a comment

Zo komt Sanderink op het Rusland-complot




Gerard Sanderink’s ‘tegenaanval’ op Peter Wakkie, door de Ondernemingskamer aangesteld als interim-bestuurder bij Centric, komt niet helemaal uit de lucht vallen. De totaal onbewezen aantijgingen van de Twentse zakenman lijken geïnspireerd door eerdere problemen die Wakkie kreeg als tussentijdse bestuurder bij een bedrijf waar hij puin mocht ruimen: ZED+. Deze Nederlandse holding van een internationaal telecombedrijf was ontstaan door fusie van een Spaanse en Russische supplier.

De Ondernemingskamer had Wakkie daar aangesteld nadat ZED+ verscheurd werd door wanbeleid. Wakkie raakte verzeild in felle ruzies tussen de Spanjaarden en Russen. Ceo Pérez Dolset, die voor Wakkie het veld had moeten ruimen, verweet zijn opvolger belangenverstrengeling. Volgens de Spanjaard, die ook aandeelhouder was, zou Wakkie partijdig zijn en precies doen wat oligarch Michail Fridman hem opdroeg.

Centric inlijven

Ook in de vrij onsamenhangend e-mail die Centric-eigenaar Sanderink aan Kamerleden heeft verstuurd, wordt gesuggereerd dat Wakkie als bestuurder van zijn bedrijf aan de leiband van Fridman loopt. En deze miljardair, eigenaar van het financieel-industriële conglomeraat Alfa Groep met belangen in de olie-industrie en telecomsector, zou Centric willen inlijven.

Sanderink heeft het in zijn mail over ‘reiderstvo’, misbruik van het rechtssysteem door criminele groepen. Volgens hem zou Fridman als pion van het Kremlin deze methode van ‘company raiding’ toepassen. De Twentse zakenman heeft het in zijn hoofd gehaald dat al zijn verloren rechtszaken tegen zijn ex-vriendin Brigitte van Egten in dat licht moeten worden gezien. De man die volgens de Ondernemingskamer niet meer in staat is rationele beslissingen te nemen, vreest Centric aan de Russen kwijt te raken. Daarom wil hij ineens Centric hals over kop verkopen. Maar Sanderink levert geen enkel bewijs voor enige Russische betrokkenheid.

Onwelgevallige zakenlieden

Fridman is nooit in verband gebracht met Centric of een van Sanderinks andere bedrijven. De Russische magnaat verkeert zeker regelmatig in kringen waar sprake is van ‘company raiding’. En het Kremlin is er inderdaad zeer bedreven in om zakenlieden die haar onwelgevallig zijn, by way of Europese rechtsstelsels te bestoken. Voormalig Monetary Occasions-journaliste Catherine Belton beschrijft dat uitvoerig in haar boek De Mannen van Poetin.

Maar in bijna al deze zaken ging het om conflicten rond Russische bedrijven of hun eigenaren. Zo ook in de affaire rond ZED+, de holding waar Wakkie eerder bestuurder was. Nadat deze advocaat de eerdergenoemde ceo Pérez Dolset had ontslagen, keerde de Spanjaard zich tegen hem. Dolset probeerde de verkoop van bedrijven uit de ZED+-holding tegen te houden. Jarenlang bestookten de Russische en Spaanse aandeelhouders elkaar by way of de rechter. Wakkie was in de ogen van Dolset onbetrouwbaar omdat hij ook een functie had bij een stichting die banden had met oligarch Michail Fridman.

Goedkoop belang

“Sanderink blijft doorvechten: nu tegen de Russen”

Internet als Sanderink nu doet, eiste Dolset in meerdere rechtszaken dat Wakkie uit zijn functie werd gezet. Fridman zou volgens Dolset de hand hebben gehad in de ondergang van een Russische dochter van ZED+. De Rus zou dit hebben gedaan om heel goedkoop een belang in een deelneming van dit Russische bedrijf te kunnen verwerven.

De ruzies rond ZED+ liepen zo hoog op dat de Spaanse politie Wakkie meende te moeten aanhouden in een onderzoek naar smeergeld-betalingen. De advocaat werd zes jaar geleden een dag lang in Spanje verhoord zonder dat dit verdere gevolgen had. ‘De Ondernemingskamer behield echter het volledige vertrouwen in mij’, blikt Wakkie in Baliebulletin terug en handhaafde hem als tijdelijk bestuurder. Uiteindelijk mocht Wakkie na jarenlang rechtszaken de boedel van ZED+ verkopen.

Beslissingsmacht ontnomen

Uit de mail die Sanderink naar Kamerleden stuurde, blijkt niet waarop de Twentse zakenman zijn verdachtmakingen baseert. Evenmin is ooit iets gebleken van Russische belangstelling. De eis van Wakkie dat Sanderink de 80 miljoen euro terugbetaalt die Sanderink Investments van Centric zou hebben geleend, zal zeker hebben bijgedragen tot Sanderink’s woede. Sanderink dreigt Wakkie met een declare van 2 miljard euro, als de Amsterdamse advocaat aanblijft. De zakenman is nog altijd zeer verbolgen over het feit dat de Ondernemingskamer hem alle beslissingsmacht bij Centric heeft ontnomen.

Ook bij bouwbedrijf Strukton en holding Oranjewoud dreigt Sanderink alle zeggenschap te verliezen. De verloren rechtszaken met zijn ex-vriendin hebben hem een vermogen gekost, vooral aan juridische kosten. Maar Sanderink blijft doorvechten: nu tegen de Russen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *