Zo verbeter je effectiviteit van cloud-investeringenNu organisaties de digitale transformatie omarmen, is cloud computing de populairste vorm voor it-ontwikkeling en -operatie geworden. Het verplaatsen van workloads naar de cloud brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Niet alleen als het gaat om architectuur in al haar aspecten, maar ook om het onder controle houden van uw cloud-uitgaven.

Om je bedrijf van anderen te onderscheiden, zijn unieke digitale processen belangrijker dan ooit. Het hosten van de algemene administratieve systemen in de cloud is dus niet alleen noodzakelijk voor schaalbaarheid, betrouwbaarheid, veiligheid en prestaties, maar ook het bouwen van eigen data-, integratie- en workflowsystemen op een cloud-native manier.

In grotere organisaties wordt cloud-finops geïmplementeerd om cloud-uitgaven te beheren. Mensen die deze rol hebben, komen steeds vaker voor binnen bedrijven vanaf een bepaalde omvang. Maar in kleine en middelgrote organisaties is finops een van de taken die devops-teams of cloudbeheerders hebben. Vooral in het laatste geval krijgt het beheren van de uitgaven vaak de laagste prioriteit, omdat de nadruk vooral ligt op het soepel laten verlopen van de operatie en het bouwen en implementeren van nieuwe functies die het bedrijf nodig heeft om verder te kunnen groeien. FinOps wordt dan in de meeste gevallen een bijzaak of erger nog, helemaal vergeten. Met alle verrassingen van dien.

Exploiteren

“Als bedrijven beter zouden worden geholpen vanuit het perspectief van it- en clouduitgaven, zouden ze succesvoller worden”

Traditioneel krijgen it-afdelingen in organisaties een jaarlijks funds om oplossingen te bouwen en te exploiteren en de infrastructuur te onderhouden. Een deel daarvan gebeurt in eigen beheer, een deel wordt uitbesteed. Veel organisaties worstelen met het toewijzen van kosten aan de business-units, afdelingen of projecten die afhankelijk zijn van deze oplossingen. Dit betekent automatisch dat de enterprise zich in de meeste gevallen niet bewust is van de impression van bepaalde architectuur- of ontwerpbeslissingen. Als bedrijven beter zouden worden geholpen vanuit het perspectief van it- en clouduitgaven, zouden ze succesvoller worden. Vooral als it kan adviseren op foundation van reduce uit het verleden, waarbij het gaat om de efficiëntste cloud-architectuur, het ontwikkelen van oplossingen, de implementatie en de operatie.

Elevate-and-shift

Als we kijken naar hoe bedrijven naar de cloud migreren en nieuwe oplossingen bouwen, is er een veel voorkomende praktijk: migratie is lift-and-shift (het verplaatsen van virtuele machines van een hosting-omgeving naar de publieke cloud) en het bouwen van nieuwe oplossingen maakt voornamelijk gebruik van containertechnologie of native cloud paas-services (serverless). Gemiddeld zien we dat ongeveer zestig procent van de cloudworkloads virtuele machines zijn. Simpelweg omdat dit de gemakkelijkste en snelste manier is om het te doen. Gevolgd door containers (ongeveer een kwart), omdat dat je een grote mate van flexibiliteit en porteerbaarheid geeft en je min of meer oude ontwikkelingsparadigma’s kunt gebruiken. En ten slotte draait ongeveer vijftien procent van de workloads serverless (cloud-native paas). (Zie hier voor meer gedetailleerde inzichten hierover.)

Als het om clouduitgaven gaat, zijn digital machines het duurst in gebruik, gevolgd door containers en daarna door serverless. En niet te vergeten databases en opslag in het algemeen. Maar zoals we allemaal weten: de moeite die het kost om naar containers of serverless te migreren, is veel groter. Vooral omdat je het meeste ervan opnieuw moet ontwerpen en opnieuw bouwen. En omdat de cloud-omgeving blijft groeien (hopelijk worden er onderweg legacy-systemen vervangen of vernieuwd zodra daar funds voor is), betekent dit dat het beheersen van de cloud-uitgaven voor deze combine van cloudresourcetypen belangrijk blijft. Ook omdat jouw cloudprovider vaak dingen verandert en nieuwe options toevoegt of met nieuwe (betere) versies van sources komt. Het kost veel moeite om naast je ‘dagelijkse baan’ op de hoogte te blijven van al deze veranderingen. Zeker als het ook over de bijbehorende kostenaspecten gaat.

Dit zijn echter allemaal nog basisbehoeften. Wanneer finops binnen de organisatie volwassener wordt, zou het niet alleen moeten gaan over de efficiëntie van de ingezette cloud-oplossingen, maar meer over de effectiviteit. Ofwel, draagt de cloudoplossing daadwerkelijk efficiënt bij aan het genereren van meer enterprise? (Zie Gartners onderzoek hierover.)

Overbruggen

“Augmented finops kan helpen om inzicht te krijgen in de correlatie tussen advertising, verkoop en operationele processen”

Waar het overbruggen van de kloof tussen it en enterprise al lastig te realiseren is als het alleen maar om cloud-uitgaven gaat en het creëren van bewustzijn hierover binnen de enterprise, is het een cruciale stap om volwassener te worden in cloud-finops – zodat het bedrijf zelfbewuster wordt. Het wordt nog moeilijker als het gaat om het verkrijgen van inzichten en het vermogen om de enterprise en it in de goede richting te sturen als effectiviteit in beeld komt. Dit betekent dat de samenwerking tussen enterprise en it nog nauwer moet worden Maar het betekent ook dat de samenwerking tussen afdelingen (bijvoorbeeld advertising, gross sales en operations) enorm verbeterd moet worden. Augmented finops (zie Gartners ‘2023 Hype Cycle for Emerging Technologies‘) kan helpen om inzicht te krijgen in de correlatie tussen advertising, verkoop en operationele processen. En helpt tegelijkertijd de efficiëntie te verhogen.

Zo helpt het inzicht te krijgen in mogelijke aanpassingen, om de effectiviteit van it-workloads te verbeteren en daarmee het rendement van investeringen op de cloud-investeringen te vergroten.

Volwassenheidsniveaus

Om korte gaan: we zien de volgende volwassenheidsniveaus in cloud-finops:

Verkrijg basisinzicht in de clouduitgaven en pas deze aan op foundation van operationele statistieken zoals gebruikspatronen, belasting en prestatiebehoeften op organisatiebreed niveau. Vooral als je internet begint, wordt hier gebruik gemaakt van de kant-en-klare instruments van de cloudleveranciers, soms aangevuld met eigen ontwikkelde Excel-sheets.

Krijg meer diepgaande inzichten in clouduitgaven en wijs uitgaven toe aan bedrijfsonderdelen, afdelingen of projecten. En het kunnen voorspellen van uitgaven en het werken met budgetten komt erbij. Gebruik de meer geavanceerde monitoring- en analysetools om de kloof tussen it en de enterprise te overbruggen.

Voeg meer geavanceerde inzichten toe om de effectiviteit van de it-uitgaven voor de het bedrijf te monitoren. Dit betekent het integreren van enterprise kpi’s. Gebruik de juiste instruments om de enterprise echt te helpen informeren en maak samen plannen en implementeer deze om de effectiviteit van de it-infrastructuur en oplossingen te vergroten.

Uiteindelijk wil je weten wat je clouduitgaven per eenheid zijn. Een eenheid kan bijvoorbeeld zijn: klantorder, verzekeringspolis, cliënt, verkochte auto etcetera. Hiermee kun je de effectiviteit en efficiëntie van uw it-activiteiten vergroten om als bedrijf succesvoller te worden. Augmented cloud-finops helpt hier enorm bij, zonder dat je further mankracht hiervoor nodig hebt. Dit is geen eenmalige actie, maar een continu proces.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven