Zwakke pc-markt bezorgt Lenovo slecht kwartaal
Lenovo boekte over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 24 procent minder omzet en 66 procent minder nettowinst dan een jaar geleden. De omzet bleef steken op 12,9 miljard greenback en een nettowinst bedroeg 191 miljoen greenback. De pc-markt zit in het slop en Lenovo merkt dat als geen ander.

Van elke greenback die Lenovo omzet, is bijna 60 cent afkomstig van zijn pc-activiteiten. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf bijna een kwart van de wereldwijde pc-markt in handen. Om minder afhankelijk te worden van pc-verkopen, probeert de fabrikant zich te transformeren, bijvoorbeeld door de komende drie jaar ruim een miljard greenback te investeren in artificiële intelligentie (ai).

De divisie die laptops produceert, de Clever Units Group, boekte in het afgelopen kwartaal 28 procent minder omzet dan een jaar eerder. Het zou slechter hebben uitgepakt als de smartphoneverkoop niet voldoende inkomsten genereerde. Lenovo is de maker van de Motorola Razr, waarvan in het voorjaar een nieuw mannequin uitkwam.

Winstmarge

Van de andere twee andere divisies van Lenovo, boekte alleen de Options & Providers Group goede cijfers. Deze dienstentak gebruikt steeds vaker ai en wist het kwartaal 1,7 miljard greenback omzet te bereiken, 18 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De activiteiten hebben ook een relatief hoge winstmarge (21 procent).

De Infrastructure Options Group, waarin de cloudactiviteiten zijn ondergebracht, zag de omzet afnemen met 8 procent. Clouddienstverleners die Lenovo-klant zijn, hebben minder enterprise en veel organisaties merken dat de potentie van ai wordt beteugeld door beperkte beschikbare rekenkracht.

Het Chinees-Amerikaanse Lenovo ziet tekenen van marktstabilisatie en verwacht herstel en groei in de tweede helft van het fiscale jaar.

Afgelopen april maakte de fabrikant nog ondanks de slechte hardware-markt fraaie jaarcijfers bekend. Op een omzet van 62 miljard greenback werd netto 1,6 miljard greenback verdiend. De brutomarge was zelfs de hoogste in achttien jaar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top